Microsoft Office 97 i els dinosaures

Fragment de l'anunci de Microsft Office a la revista Wired 13.04A l’esquerra teniu un fragment de l’anunci del Microsft Office que he vist a la revista Wired 13.04, planes 8 i 9.

A les dues planes es poden veure tres dinosaures molt enfeinats, amb els seus portàtils, perquè han d’actualitzar una presentació i sembla que el programa que usen no és gaire àgil.

Al peu hi ha la conversa entre una parella de dinosaures:

Encara tenim Office 97, diu ell, assenyalant un logotip del Microsoft Office.
Ja em semblava que estàvem un poc antiquats, afegeix la dinosaura.

Per Microsoft els usuaris de l’Office 97 no formen part de l’ecosistema actual. Ja saben el que els hi toca: evolucionar cap a Office XP o l’extinció. Del meteorit ja s’encarregaran a Redemond: quatre retocs al proper Windows o un parell d’incompatibilitats en els documents del proper Office. «I que sembli un accident». Total, tampoc ningú podrà mirar el codi per comprovar-ho.

No tenen en compte que l’important són les persones i no la seva falera per vendre noves versions ni superar a la competència. Si venguessin discs pels 40 Principales encara, però estem parlant d’eines per a gestionar el nostre coneixement. La majoria no usa ni una tercera part dels mecanismes de l’Office 97. No ho fa ni després de coneixer-los, perquè sovint no són importants per a ells. Els seus treballs digitalitzats en forma d’arxius d’Office sí que ho són, importants. Perquè han de gastar-se una doblerada i temps en una cosa que no necessiten? Només ho faran quan no quedi més remei –el meteorit.

Si l’important són els treballs i teniu qualsevol Office de Microsoft, imprimiu-los. De moment només això és ben cert: per llegir al 2005 els documents i llibres en paper dels vostres avantpassats no ha fet falta recomprar ni paper ni ulleres cada pocs anys. No podem donar per feta la compatibilitat cap enrere, a llarg termini, d’uns formats i programes dels que només Microsoft en té el control.

Eines tant bàsiques com l’office (escriure, calcular, dibuixar, emmagatzemar dades) no haurien d’estar en mans de cap empresa. Caldria que fossin propietat de la humanitat, i això és just el que pretenem amb el programari lliure.

Fa cosa d’una setmana vam estar parlant amb els responsables d’informàtica d’una empresa prou gran on han pagat, al llarg dels anys, moltes llicències de tots els Office. Volen migrar a OpenOffice.org (OOo). Tenen força plantilles i macros. «Hi haurà feina en superar incompatibilitats», el hi vam dir mirant de ser realistes. «ÿs igual», van respondre, perquè ja les havien patit en passar del Office 97 al Office 2000. Per tenir problemes un altre pic, s’estimen més que siguin per passar a OOo en comptes d’Office XP.

Per això rectifico el penúltim paràgraf: passeu-los a OOo, ara que encara hi som a temps perquè els pot obrir. Demà no se sap. Qualque pic han dit, des de Microsoft, que OOo és compatible perquè de moment no han volgut reclamar res per les patents violades. Quan els guardeu amb l’OOo podreu fer-ho en un format obert i documentat. També tindreu el codi que manté la vostra informació i serà molt mal de fer simular cap accident.

Compartir

Entrada anterior
Windows: 20 anys d’esquinços
Entrada següent
Jigl 2.0.1 passat pel W3C

6 comentaris. Leave new

  • > Fa cosa d’una setmana vam estar parlant amb
    > els responsables d’informàtica d’una empresa
    > prou gran on han pagat, al llarg dels anys,
    > moltes llicències de tots els Office. Volen
    > migrar a OpenOffice.org (OOo).

    Aquí, a BCN, també he estat parlant amb un parell d’empresas importants, una semipública i una altra totalment privada.

    El Director d’Informàtica d’aquesta última em va comentar que el va anar a veure el Director Comercial de Microsoft Ibérica, per veure d’evitar la no-renovació de 100 llicències…

    :-DDDD

    Bones perspectives!

    Respon
  • Jo no treballo a cap empresa, pero si que recomano a tots els particulars que puc que utilitzin OpenOffice. Fa el mateix i a més es gratuït, perquè pagar-ho o baixar-ho il·legalment?

    Respon
  • Gil: i tens el codi que manté els teus treballs. Que si no ets informàtic no el tocaràs ni miraràs mai, val. Però jo tampoc soc electricista i no voldria pas a casa una instal·lació secreta i patentada que només la pogués millorar qui la va fer 🙂

    Ismael: Ara estan de campanya amb l’Office. Uns amics del Principat van anar a una conferència de MS. Hi van anar perquè havien de parlar de programes de gestió per a empreses, però al final la cosa va anar de com treure més suc a l’Office XP. Fins i tot per fer petits programes de gestió. M’explicaven que l’únic interessant va ser la primera part: estadístiques d’ús real de l’Office. Sembla que els que el coneixen són minoria i d’aquests, el que l’aprofiten bé encara són més minoria –no recordo xifres. Hi va haver un comentari sucós: faran la vista grossa amb si es compren o no llicències per a tots els PC. Van posar l’exemple d’una empresa de turisme –un cas cada cop més freqüent al país– on a l’hivern hi treballen 5 i a l’estiu 15. Diuen que faran veure que no han vist res si compren 5 llicències en temporada baixa i després l’usa el triple de gent en temporada alta.

    Respon
  • Por ejemplo en IRC-Hispano me han enviado una URL para un concurso de Microsoft que se llama Gatekeeper Test sobre seguridad IT

    Noticia: http://www.irc-hispano.org/index.php?seccion=noticias&idn=71

    Pero resulta que intento entrar al link del concurso con el mozilla y se queda en blanco… lamentable ¬¬

    Respon
  • Benjamí, continuo estan d’acord amb tu 😉

    Respon
  • […] I si tot plegat dóna per a regalar llicències a tots els alumnes, seran de franc per a sempre més? D’aquí a 10 anys, quan vulguin vendre la nova versió de torn. Sí, en caure la propera campanya publicitària tractant-los de dinosaures. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.